Vyšší počáteční očekávání byla spojená s číslovkou srazu. Jubilejní desátý sraz měl a mohl být něčím víc, něčím slavnostním. Toto očekávání bylo pravidelnými účastníky avizováno dostatečně dopředu. Ke vší smůle kromě neúčasti nových tváří, se omluvili i takový, které jsem měl možnost poznat během tří předchozích srazů. Z přemlouvání možných účastníků se stala smutná, nudná rutina. Jordi, Tukan a East se o to dost pokoušeli. Já jsem se příliš neangažoval. Začíná mi být jasné, jak malý to má smysl. Lituju toho, ale asi to nebude mít pražádný úspěch ani do budoucna. Pokud jde o Kenyho, jeho účast na srazu mi po těch třech letech přišla skoro neodmyslitelná. Byl to člověk na pohodu, rozdával kolem sebe dobrou náladu. Čím víc se sejde takových lidí, tím větší je šance na opravdu dobrý průběh celé akce Jeho neúčast však musel každý pochopit. nemocenská je velký strašák. Zamrzela neúčast každého dalšího, koho bychom rádi viděli a mohl se pokusit přijet.
Víc účastníků se může rozpadnout do víc skupinek, hrát víc her zajednou atd. Na druhou stranu se stále dokola potvrzuje, jak vypadá jádro Akademie. Těm kdo jí zůstávají věrní, kdo jezdí na sraz je potřeba vzdát hold.
Z cesty na sraz mám relativně dobrý pocit. První část byla pohodlná a příjemně klidná. Poté jsem se potkal v Pardubicích s Eastem i Mandalorianem a od té chvíle se situace změnila. Zatím co jsme čekali na vlak, přibyli první pivní čárky. Navíc je na začátku vždy dost témat k hovoru. Prakticky pro nás sraz začal už v Pardubicích. Cesta Hradce, Trutnova a do cílové destinace nám pěkně ubíhala. Ve třech už je na cestě zábava. Kdyby s námi jel Keny, tvořili bychom komando. Snad už útok na počátek srazu by měl v takovém případě větší efekt. Jediné, co komplikovalo cestu tam i zpět byl zmatek kvůli označení nástupišť hrajících si s cestujícími na schovávanou. Po setkání s Jordiho skupinou následoval oběd. Přibyly další pivní čárky. Na chatě jsem mohl sledovat první Gwentové souboje. Kromě nich byl obsah prvního dne vesměs pivně rozprávěcí. Až při večeři začaly ty debaty, o nichž psal East. Ze začátku mi nevadily, jenže postupně jich bylo čím dál víc. Eastovi chci ještě jednou poděkovat za pěknou hru. Šipky pro mě rozhodně patřily k výrazným momentům srazu, i když jsem byl ne vždy šikovný, zlomil pár hrotů a párkrát ohnul letky. Do určité míry mě to inspirovalo. Svou míru jsem naplnil během dne. Nápor závěru večera, kdy osazenstvo chaty sedělo na stolech, bujaře prozpěvovalo a každou chvíli dolévalo sklenky mě ještě stačil minout. Vše jsem jen sledoval.
V neděli jsem nejprve vyčkával, co se bude dít. Zatím co se ostatní ve snaze regenerovat sprchovali, poslouchal jsem hudbu. V průběhu dne jsem si ještě párkrát mohl hodit šipky na terč, plus jsem si otestoval souboj s x-wingem. Jen nohejbal mě postavil do hodně pasivní pozice. Chvíli to bylo vtipné, chvíli se to pěkně sledovalo. Jordi předvedl tvrdou ránu od nohy, East se viditelně hodně snažil. Xavovi by se snad líp dařilo s jiným soupeřem a Tukan si procvičil nošení míčů. Já sám bych si raději čutnul po zemi. Takto jsem posléze hledal jinou příležitost. Omlouvám se ostatním, pokud to na ně působilo zvláštně. Mohlo se tak snadno stát, ovšem nebyl v tom zlý úmysl. V pozdních hodinách jsem se dal strhnout k pití na admíny, o chvíli později jsem hrál svou první hru Gwentu. Dohromady to vážně není ideální kombinace. Sám se divím, jak se mi podařilo jednu hru vyhrát. Základy pravidel jsem si pamatoval, dění okolo sebe vnímal, zato průběh hry jsem řídil jen tak napůl, či spíš skoro vůbec. Gwent rovněž patří k věcem které mě bavily.
Dashova pondělního příjezdu jsem si povšiml, až se přede mnou z čista jasna zjevil. Spolu s ním nás byla aspoň jedna squadra, když už ne víc jak deset. Ukázal, že je možné přijet aspoň na den, když ne na celý sraz. Budiž to poučením pro neúčastnící se. Dashovi naopak díky i ode mě. Na výlet jsem se připravoval stejně jako ostatní. Nicméně rozhodnutí zůstat na chatě se ukázalo jako správné. Odpoledne jsem většinou relaxoval, Krátce jsem se natáhnul, v televizi jsem sledoval Korejky a Rusky ve finále lukostřelby (jak se ptal East, opravdu jsem si vzpomněl na naše loňské hokusy pokusy), krátce jsem se prošel. Vyfotil jsem chatu s nejbližším okolím. Večer zpestřilo opékání uzenin a Eastovo hraní. Eastova produkce neomrzí. Tenhle styl k podobným akcím patří, nehledě na to, jak příjemně se Eastovo drnkání a zpěv poslouchají. Vedle toho začínaly i pro mě být herní diskuse monotónní. Hodně mě zajímají herní příběhy. Neorientuji se však v technických herních detailech, protože jsem velkou část zmíněných her nehrál. Debaty o počátcích řádu Jediů, postavách a knížkách mi byly o něco blíže. Později večer jsem se nechal od Jordiho, Dashe a Mandaloriana rozdrtit v tancích. Mám se ještě hodně co učit a já to udělám, neboť myslím, že se mi příležitost k další hře musí naskytnout dříve, než Jordi vyzve k odvetě legendární pytel.
Úterního výlet byl pravda kratší, než jsme původně počítali. Na chatě by to ovšem nevypadalo jinak a tak mi to nijak nevadilo. Dobré jídlo a pivo často postačí ke spokojenosti. Až k Radvanicím jsem se držel v čelní skupině a ještě víc než rozhledna mě zajímalo zmíněné dvojí opevnění. Během cesty i oběda se Zaklínač ukázal být nezdolným, stále se vracejícím tématem. Ač jsem si stihl nejen dát pizzu, nýbrž i lehce opravil svůj pohled na Nilfgaard, postupně mě to začínalo nudit. Vlak zpět jsme nakonec stihli, akorát odejít o pět minut dřív, byli bychom víc v klidu. Poslední večer nám začal brzo a skončil pozdě. Sledování dalších Gwentových duelů, vítězství ve dvou vlastních hrách, třetí Eastova produkce, to vše je pořád jen část z toho, co se během celého večera dělo. Velmi mě pobavily reakce na první Jordiho kuchařské experimenty, plus pár dalších hlášek. Dojezd už jsem zaspal, protože jsem potřeboval ráno rozumně brzo vstávat.
Poslední den mi připadal zvláštní. Já a East jsme se vypravili na cestu. Během ní jsme oba byly trochu zamlklí. V rychlíku do Hradce jsme odpočívali, v Hradci se objevil další z těch problémů s nástupišti. V Pardubicích jsme se krátce rozloučili, načež jsem zbytek cesty absolvoval sám. Ten pocit, že je to opravdový konec a jaká je to škoda, byl tentokrát hodně silný.
Celkově ke srazu mohu říct toto: byl z těch, obsahujících víc chvil, kdy jsem byl sám, či stranou. Jel jsem na něj ovšem, zaprvé abych viděl tradiční účastníky, zadruhé abych si odpočinul po náročném červencovém dohánění školních povinností. Oba tyto požadavky se splnily. Odpočinul jsem si důkladně, tradiční účastníky jsem proti sobě snad nepopudil definitivně. Doufám ani Tukana jemuž jsem omylem sebral sluneční brýle. Ochutnal jsem od všech srazových aktivit. Zahrál jsem si pár zajímavých her, vyslechl dost zajímavých i méně zajímavých věcí. Hodnotím ho kladně, i když ne nadprůměrně. Bude-li to možné, již pro tuto chvíli počítám s další celkově pátou účastí.
Merthor