(Časová osa: Rok 3958 před bitvou o Yavin IV, přibližně dva týdny po událostech Soumraku nad Rhommamoolem)
Štěstí. Co znamená to slovo? Snad je to dosažení jakéhosi vnitřního klidu, pocit harmonie se Sílou a vyrovnání se životem, se všemi překážkami, které si na jednoho život chystá. Snad je to ten pocit, že vesmír by se měl zastavit, že všechno by mělo zůstat tak, jak to je teď, napořád.
Myšlenky tohoto rázu pluly Kachonovi hlavou, nechal se jimi pohupovat jako vlnkami mořského pobřeží, zatímco seděl se zavřenýma očima na místě spolujezdce v červeném vznášedle bez střechy ozdobeném bílými svatebními stužkami a vychutnával si ten pocit. Vychutnával si vítr, jak mu cuchá čerstvě umyté, dlouho neostříhané vlasy, zatímco vznášedlo uhání Wortanem, hlavním městem planety, jež se zalévalo načervenalým kotoučem iridonianského slunce, které se pomalu, ale jistě přibližovalo k obzoru, aby za něho mohlo zaplout a zapadnout. Vychutnával si tlukot svého srdce, jež se rozbušilo rychleji při myšlence na Sylkanu a na to, jak nádherně bude vypadat v bělostných svatebních šatech. Představoval si vůni jejích skoro až do pasu dlouhých rozpuštěných zlatých vlasů a nezapomenutelnou, nezaměnitelnou chuť jejích smyslných rtů.
„Sylkano, má Sylkano…“ uniklo mu skrze zpola sevřené rty. „Mám pocit, jako bys byla součástí mé samotné existence…“
„No mně to neříkej, já si tě brát nebudu,“ ušklíbnul se vedle sedící Sas, zatímco robotickou levačkou svíral řízení vznášedla.
„Mistře, už jsem z toho čekání unavený. Chtěl jsem ji aspoň vidět,“ podotknul Kachon a otřel si zpocené dlaně o černou ceremoniální suknici, co mu Triz ušila speciálně pro dnešní den, stejně jako košili z hrubé, avšak prodyšné a elegantní látky.
„Vždyť jste to tak sami chtěli, a to, že ženich a nevěsta se neuvidí od rána až do obřadu za západu slunce –“
„Patří k tradicím,“ dokončil Kachon mistrovu nedořečenou větu. „Jasně. To je pravda. Ale je to těžké, v tak velkolepý den od sebe být takhle oddělení…“
„Aspoň pro vás bude ten okamžik, kdy se uvidíte, kouzelnější. A oba dva novomanželé tak mají čas snít, těšit se a rozjímat.“
S těmi slovy Sas stočil vznášedlo do strany a to proletělo nad lesknoucí se hladinou řeky, aby ji překlenulo a pokračovalo dále po druhém břehu.
„Jediné rozjímání, které mi teď dává smysl, je v Sylkanině objetí.“
„Nezapomínej ale na hlavní aspekt toho, co znamená být Jedi, můj mladý Padawane. Jedi má v první řadě sloužit Síle a plnit její vůli.“
Kachon se podíval na svého bývalého mistra, jak svírá ovládání vznášedla a vlasy spletené do rituálních copánků, jaké nosívali zabračtí duchovní za dávných časů, mu vlály ve větru. Teprve teď si povšimnul, jak mohutně čerň v jeho vlasech ustupuje bílé a kůže v okolí růžků tolik příznačných pro jeho rasu se pokrývá vráskami. Jeho učitel jako by najednou zestárnul o mnoho let.
„To vskutku ano,“ přitakal. „Vůlí Síly je přece láska. A kdyby si to Řád Jediů jako celek uvědomil, mohli bychom mír a spravedlnost v galaxii chránit daleko efektivněji než doposud. A ohledně obav z pádu na Temnou stranu Síly? Nebyla to láska, co zkazilo Exara Kuna. Freedona Nadda. Ulice Qel-Dromu.“
„Tak pozor,“ oponoval Sas. „Ulicův cit k Aleemě Keto měl na jeho pádu nezanedbatelný podíl.“
„Dobře, uznávám. To ale nebyla skutečná láska. Navíc Keto byla svině a Qel-Dromu svedla jenom proto, aby ho mohla využít. Tohle je jiné. I samotná Síla ke mně šeptá jako vítr a necítím od ní nic než jen tichý souhlas… A Jedi by měl umět rozpoznat, co je v souladu se všehomírem a co ne. My se Sylkanou cítíme, že jsme byli pro sebe stvořeni.“
„Jsem na tebe pyšný, Kachone.“
„Vážně?“ zarděl se mladý Jedi. „A za co?“
„Za to, jak jsi zmoudřel a jak ses vypořádal se svými vnitřními démony,“ usmál se vlídně Sas a na jeho stárnoucí tváři ten úsměv vyhlížel jako výraz spokojené smířenosti.
„Ale to všechno jenom díky vašemu vedení, mistře,“ odvětil Kachon.
Mistr Gatario mezitím svištěl se vznášedlem nad pěšinkou okolo lesa, vyšlapanou do vysoké trávy.
„Nechceš si s takovou skromností rovnou sednout do Rady Jediů?“
„Dejte pokoj,“ ušklíbnul se Kachon a zakroutil hlavou.
Červený speeder se staženou střechou, na němž vlály bělostné stužky slavnostní svatební výzdoby, začal zpomalovat a následně dosednul na palouček na kraji lesíku plného nádherně košatých listnatých stromů, na nichž zářily bílé a růžové květy, neboť jaro se právě chystalo předat vládu nad touto částí planety létu.
Podél lesíku stálo zaparkováno několik dalších ostužkovaných vznášedel, jejichž střechy koukaly z šumící vysoké trávy jako klobouky nějakých obřích hub a jejichž veselé barvy se zvláštním způsobem doplňovaly s nádhernou modrou oblohou bez mráčku.
Oba cestující si odepnuli bezpečnostní pásy a jali se vystoupiti ze vznášedla.
„Tudy“, pokynul Sas rukou směrem k nevelkému kopečku opodál. Kachon si přerovnal svůj nový oboustranný světelný meč na opasku, aby se ujistil, že tam pevně drží, a vykročil za ním.
Triz, Sasova zákonná manželka a životní družka, Kachonovi ušila tradiční černý svatební oblek s typickou, velmi pohodlnou suknicí namísto kalhot, ovšem magnetický úchyt na světelný meč na starobylém koženém opasku nedržel tak dobře, jak by měl, takže měl Kachon strach, aby svůj světelný meč neztratil.
„Tak pojď,“ otočil se na něho mistr, zatímco se prodíral vysokou trávou. „Slunce už se chystá zapadnout.“
* * *
Nahoře na kopečku foukal lehký vánek a cuchal Kachonovi vlasy, zatímco očima přejížděl nádhernou krajinu zelenající se v pozvolném přechodu mezi jarem a létem, svěží přírodu, jaká by mohla zaujmout srdce nejednoho básníka.
Jsem šťastný, napadlo jej, když tam tak stál v malém dřevěném altánku opřený o okraj zábradlí a zahleděný do okolní přírody. Tohle je vlastně všechno, co jsem od svého života chtěl. Poznat dívku, se kterou bych chtěl žít až do konce svého života, které bych ten život zasvětil, se kterou bychom zplodili a vychovali potomky…
Potomky…
Když Kachonovi vyvstalo na mysli to slovo, trhnul sebou, úplně ho bodlo u srdce. Jak staré teď mohlo být Lirino dítě? Kde je její příběh šťastné lásky, její a Aerysův?
Posmutněl a když mu hlava klesla, zahlédnul na zemi oblázek. Shýbnul se pro něho a hodil jej přes dřevěné zábradlí altánku do stříbřitě se lesknoucí hladiny malého jezírka. Kámen se několikrát odrazil od vodní hladiny jako žabka a když se zabubláním zmizel pod ní, Kachon ucítil na svém rameni něčí ruku.
Otočil se, aby mohl spatřit tvář příchozího, a nemohl nepoznat Aidana, s koženým páskem přes oči jako Miraluka či slepec a oděného v mnišské kutně, podobně nahnědlé jako tradiční roucha Jediů.
„Zase přemýšlíš o té osudné misi?“
„Přesně tak, Aidane. Mimochodem, vypadáš hrozně.“
„Já vím,“ řekl Aidan a zpod kutny se trochu smutně pousmál. „Ale to přejde. Stačí chvilku pořádně jíst a zvetím se raz dva…“
„Myslím, že tomu sám nevěříš.“
„Ale ano, věřím. I když ve skutečnosti jsem ti přišel říct, že je čas.“
S těmi Aidanovými slovy se Kachon zarazil.
„Děkuju,“ uniklo mu skrze rty poté, co několik úderů srdce stál na místě a zíral na něho. Pak udělal krok dopředu a pevně Aidana obejmul.
„Děkuju za všechno.“
„Líbat mě doufám nebudeš,“ odvětil Aidan pod svou kutnou a vzal Kachona za ruku, vedouc ho po své pravici k obřadnímu paloučku, jenž byl nedaleko.
Na místo dorazili během chviličky, svatební hosté již čekali shromážděni kolem kruhu z velikých, prastarých menhirů, jež mají podle zabrakských legend a pověstí chránit před vlivem nedobrých duchů, kteří rozvracejí vztahy a ničí lásku. Chladné, matně šedivé kameny nepravidelných tvarů čnějící do mnohametrové výšky vykukovaly z vysoké trávy a jejich majestátná obrovitost v Kachonovi probouzela mrazení v zádech. Přítomní svatebčané stáli shromážděni v hloučcích okolo menhirů a rozprávěli spolu a smáli se, zatímco se čekalo, až obřad začne.
Okolo menhirů kvetly luční květiny, Kachon se shýbnul a jednu z nich utrhnul, malý modrý zvoneček. Přivoněl k němu a schoval si jej do kapsy. Mladá zabrakská dívka seděla v trávě opodál a ladila struny vysokého, harfě podobného nástroje z vyřezávaného dřeva. A o kus vedle visely ze větví vzrostlého kvetoucího stromu dvě modrá lekku. Nebylo nejmenších pochyb o tom, komu mohla patřit.
„Teriane!“ zvolal Kachon, načež se lekku zavlnila a Twi’lek seskočil ze stromu na zem. „Nečekal jsem tě tu.“
„Upřímně řečeno jsem se tady taky nečekal,“ s úsměvem odvětil Terian. „Bylo docela složité přesvědčit páprdy, aby mi dali pár dní volna. Naštěstí se za mě mistr přimluvil.“
Kachon se musel pousmát:
„Jo, to si dokážu dost živě představit. Ale obřad už bude začínat, měli bychom se jít připravit.“
Terian Kachona přátelsky, chlapsky objal a řekl: „Hodně štěstí, kamaráde. A taky lásky. Hlavně lásky.“
„Tak se koukej činit, ať ji nemusíš přát jenom mně. Třeba za pár let přiletím já na tvoji svatbu,“ ušklíbnul se, načež do něho Terian šťouchnul a oba se vydali nazpět k menhirům.
Aidan na ně pokývnul hlavou, o pár úderů srdce později dívka vzala svůj nástroj a začala na něho hrát libou melodii, pomalou, romanticky tahající za srdce. Struny se pod drobnou ručkou Zabračky rozezněly zvonivým hlasem, neboť její dlouhé nehty fungovaly jako trsátka, a Kachon v něm ke svému překvapení slyšel elektronické podbarvení.
Do tónů elektrické harfy se zjevila Triz, oblečená v modrých šatech a se slavnostní kresbou na obličeji podél růžků, a s ní ruku v ruce Sylkana. Když ji Kachon uviděl, z té nádhery se mu úplně rozbušilo srdce. Sylkana na sobě měla bělostné, chvílemi poloprůhledné lehounké šaty, které svým střihem podtrhovaly její mladistvé křivky a které byly vybavené dlouhatánskou vlečkou, takže za Sylkanou cupitaly čtyři děvčátka s květinovými věnečky na hlavě a vlečku nesla, aby se o ni nevěsta nepřizabila. Sylkaniny do půl zad dlouhé zlaté vlasy byly rozpuštěné a koukaly z nich květy, které jí tam zapletly družičky.
Stejně tak i Aidan vzal Kachona za ruku a odvedl ho do místa, kudy se vstupovalo do kulatého útvaru z kamenných monolitů. Triz vedla Sylkanu po své pravici, Aidan Kachona po své levici, takže se novomanželé setkali vedle sebe, vzali se za ruce a propletli se navzájem prsty, načež jim oba svědkové ruce svázali barevnými pentlemi a Sas, oděný do ceremoniálního kněžského roucha přepásaného světelným mečem, začal s proslovem.
„Vážení svatebčané, rodino, přátelé. Sešli jsme se zde o tomto magickém večeru, abychom se stali svědky spojení dvou milujících srdcí, aby bily jako jedno navěky věkův. Ve jménu čtyř živlů – ohně, vody, země a vzduchu, předků dávno zahynulých a potomků dosud nenarozených…“
Terian odepnul z opasku světelný meč, aktivoval jeho modrou čepel a vztyčil ji k poctě.
„Sylkano Lyrien, bereš si zde přítomného Kachona Gazliho, z lásky a dobrovolně, za svého manžela? Budeš mu radostí, rozkoší a něhou v časech dobrých a oporou a utěšitelkou v časech zlých? Budeš ho milovat vroucně a z celého srdce, dokud vás smrt nerozdělí?“
„Ano,“ vzdechla Sylkana, zatímco se snažila vyrovnat s velkolepostí oné chvíle. Ve tvářích měla ruměnec a její oči střídavě sledovaly Sase a Kachona. „A ještě dál.“
„Kachone Gazli, bereš si zde přítomnou Sylkanu Lyrien, ve jménu čtyř živlů – ohně, vody, země a vzduchu, ve jménu předků dávno zahynulých i potomků dosud nenarozených, za svoji manželku? Budeš jí radostí, rozkoší a něhou v časech dobrých a oporou a utěšitelem v časech zlých? Budeš ji milovat vroucně a z celého srdce, dokud vás smrt nerozdělí?“
„Ano,“ přikývnul Kachon. Pocítil nutkání Sylkaně ovinout paži kolem boků, ale nemohl, protože jejich ruce byly spojené stuhami. „A ještě dál.“
Nato svatební hosté spustili potlesk a jásot, jakmile se utišili, Sas pokračoval v obřadu. Sehnul se a zvednul ze země vyřezávanou dřevěnou krabičku zdobenou křišťálem, již vzápětí otevřel přistrčil k novomanželům, ale ještě předtím jim jedním ladným pohybem ruky rozvázal stuhy, kterými byly jejich ruce svázané dohromady.
„Tyto řetízky k sobě patří, každý je jen jednou polovinou celku, stejně jako vy, moji milí. Žehnám jim ve jménu živlů, předků i potomků, stejně jako vám.“
První vzala řetízek oddanosti Sylkana a přetáhla jej Kachonovi přes hlavu. On následně vzal ten zbývající a učinil totéž – pohladil Sylkanu po vláskách a sepnul jí řetízek kolem krku.
„Má-li někdo něco proti tomuto svazku, nechť promluví nyní,“ pronesl Sas. „A já ho vypravím na hodinový výlet do vesmíru bez skafandru,“ dodal tišeji a jeho slova vzbudila mezi svatebčany vlnu smíchu.
„Kachone a Sylkano Gazliovi, tímto vás prohlašuji za manžele. Nyní se polibte tak, aby tento polibek byl prvním z nekonečna.“