Záznamy z Archívu Jedi - Vánoční Zvyky Jedi

Příběhy a povídky uživatelů fóra zaměřené na tématiku Star Wars, předveďte svou fantazii i vy !

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Uživatelský avatar
Jordi Linx
Administrator
Administrator
Příspěvky: 6477
Registrován: 14.11.2007 09:50:20
Bydliště: Fyodos
Discord: Yoshi#2991
Kontaktovat uživatele:
Bohemia

Záznamy z Archívu Jedi - Vánoční Zvyky Jedi

Příspěvek od Jordi Linx »

Holografický záznam z archívů Chrámu Jedi

Předmět: Jediské vánoční zvyky

Celkové shrnutí
Během milénií, jimiž je protkána historie Řádu Jedi, došlo ke vzniku spousty zvyků a mnoho z nich se vztahuje i ke svátkům vánočním. Kromě zvyků na štědrý večer, když před rozbalováním dárků všichni naslouchají historkám těch nejstarších mistrů Řádu, dochází ke zdobení Chrámu, bývá nejvíce zvyků datováno na první svátek vánoční. Samozřejmě, že jsou zvyky i na druhý svátek vánoční a to především zpívání koled younglingů a výpomoc v dorních patrech coruscantu, nebo na planetách, kde je tomu zapotřebí. Kromě toho je nejčastěji dodržovaným zvykem na druhý svátek i tradiční snídaně a to koláč, který se peče den před štědrým dnem a nejlepší chuť má právě až na druhý svátek vánoční – mnoho younglingů i padawanů se jej pokoušelo pomocí vlastních sil vytvořit i během roku, ale nikdy se to doposud nepodařilo. Ale předmětem tohoto dokumentu jsou především zvyky na první svátek vánoční, tudíž přejděme k věci.

Zvyk první – tradiční vánoční koulovačka před Chrámem.
Je to záležitost na kterou se těší především většina padawanů, kteří tak mohou beztrestně a bez větších následků zasáhnout své mistry a vrátit jim tak jejich celoroční přísný dozor během výcviků. Do koulovačky se zapojují téměř všichni obyvatelé Chrámu od Rady až po younglingy, kteří se však samozřejmě koulují mezi sebou, protože by proti padawanům neměli šanci. Od hodnosti padawan výše je již koulování bez jakéhokoliv omezení.
Koulovačka samotná začíná vždy po snídani a to otevřením dveří jídelny, což rituálně provádí nejváženější člen Rady. Následuje rychlý úprk všech ven, kde se rozhoří zábava, pouze younglingové jsou z bezpečnostních důvodů doprovázeni právě nejváženějším členem Rady a několika dalšími váženými mistry Jedi, ti totiž bývají málokdy terčem při koulovačce. Samotná sněhová bitva probíhá po dobu až čtyř hodin, kdy zůstávají už pouze ti největší vytrvalci a konci jejich zábavy většinou udělá zvolání na oběd. A nakonec krátké shrnutí z koulovačky posledních vánoc:

Mezi padawany se lídčí role mezi vrhači chopil Anakin Skywalker, který zákeřně napadl svého mistra Obi-Wana Kenobiho zezadu. Ten to z nějakých neznámých důvodů nečekal a jeho odvetná koule zamířila přímo do účesu mistryně Shaak Ti. To byl počátek jedné z největších bitev všech dob, kterou si až nečekaně silně užíval mistr C'Baoth, který nenápadně strefoval všechny členy Rady. Jediný, kdo po první hodině bitvy zůstal nezasažen byl mistr Yoda a mistr Windu, zatímco mistr Windu stál bokem a jeho pohled značil, že se v přípradě zásahu nebude držet zpátky, mistr Yoda živě pobíhal středem pole a zasahoval jednoho Jediho za druhým přesnýma ranama. A byl to právě mistr Yoda, kdo si přichystal velké finále celé koulovačky – po přesném vyžazení Anakina Skywalkera a Obi-Wana Kenobiho najednou, zaboření mistra C'Baotha hlavou do sněhu, aby 'vychladl', spustil drtivý útok na mistra Windu. Ten sice odvrátil smršť přímo letících sněhových koulí, ale té obrovské nad svou hlavou si všiml, až když dopadala. A slova mistra Yody: „Se sněhem, kamenná tvář, rozmrznout by mohla,“ byla diskutována po zbytek celého dne.

Zvyk druhý – Stavba Jeduláka
Po krátké hodinové pauze, jež následuje po obědě, se všichni znova sejdou, tentokráte však v zahradách Chrámu, kde se všichni rozdělí do mnoha skupin, jejichž jádry jsou younglingské skupiny a jejich jednotlivé klany, k nimž se rozdělí padawani a jejich mistři s výjimkou rady Jedi. Tyto týmy poté soutěží v postavení co nejlepšího Jeduláka a to pouze ze sněhu, vítěz je poté vybírán radou v jejímž čele zasedá mistr Yoda.

Jedulák samotný se na rozdíl od běžného sněhuláka nesestával z běžných sněhových koulí, ale několika stlačených sněhových tvarů, důvodem bylo procvičení znalosti geometrických tvarů a používání Síly i zábavnějším způsobem. Základem byl zkosený kužel s dvěma válci řádně připlácnutými do boku a potom pokrývkou v podobě pláště. Na dozdobení se používala zelenina vypěstovaná z Chrámových zahradách a tu mohli younglingové používat dle vlastní libosti. To byl jeden z hlavních faktorů, který rozhodoval při hodnocení, stejně jako zpracování jednotlivých tvarů a vlastní umělecká kreativita, kterou byly Jeduláci zkrášlováni.

Zvyk třetí – Vysekávání ledových soch
Souběžně se soutěží ve stavbě Jeduláků probíhala i druhá soutěž, která však byla určena pouze pro nejzkušenější mistry a nejtalentovanější rytíře v boji se světelným mečem. Každý z nich dostal k dispozici velkou kostku ledu o rozměrech 4x4x4m, mají svůj světelný meč a fantazii. Téma nebývá nikdy voleno a je tedy volné, aby vybraná porota hodnotila, jak originalitu výtvoru, tak i jeho provedení. Této soutěže se již bohužel neúčastní mistr Yoda, který v ní dokázal již třikrát zvítězit a poskytnul tak příležitost mladším k prokázání svého talentu a umění.

V letošním ročníku se očekává opradu zajímavý duel, protože kromě mistra Windua, jenž se po několika letech rozhodl znova přihlásit, se bude účastnit jak Obi-Wan Kenobi, tak i mladý rytíř Jedi a poslední padawan mistra Yody Alex Linx. Přidejme k tomu zkušeného Soru Bulqa, Cina Dralliga či mistryni Jedi Depu Billabu, jež se přihlásila jakou součást sázky mezi dalšími dvěma uživateli formy Vaapad. Určitě se můžeme těšit na brilantní provedení a neskutečný souboj, otázkou je, čí představivost tentokrát vyhraje ?

Zvyk čtvrtý – Posílání světelných svíček 'po proudu'
Jedním z těch novějších zvyků, který se datuje k Ruusanské reformaci je pouštění světelných svíček po proudu. Jedná se o malé kalíšky se svíčkami ve tvaru světelných mečů, které younglingové připravují při hodinách výtvarné činnosti a ty se pouštějí po vzdušném proudu dále na Coruscant. Jedna se o vzpomínkový zvyk na počest všech těch, jež padli v oběť při ochraně Republiky a galaxie. Vznik zvyku po Ruusanské reformaci tedy není nijak náhodný, i když v nedávné době se Řád Jedi do nějakého většího konfliktu nedostal.

Poznámka vedoucího průzkumných sborů: Nalezli jsme možný zdroj onoho vzdušného proudu – po zdlouhavém mapování se jeho původ odhalil až v Huťích, což je průmyslová čtvrť Coruscantu. Jednou z doměnek tedy je, že se jedná o jistou formu industriálních splodin, ale Rada tuto doměnku zamítla s tím, že původ proudu je čistě v záležitosti Síly.

Zvyk pátý – Velké holocronové promítání
Závěr prvního svátku vánočního probíhá opět v duchu skupinovém a to při promítání ze starých holocronů v jedné z největších místností celého Chrámu. Většinou se používá holocron z dob, kdy byl ještě černobílý obraz a několikrát se na něm objevuje i mistr Yoda, což vyvolává podezření, že věk uvedený v jeho ID kartě není skutečný a je tedy mnohem starší než pětset let. Historce o tom, že se jedná o jeho pradědu totiž nikdo nechce uvěřit a to na základě tvrzení, že druh mistra Yody se reprodukuje pěstováním, uhníváním a vzniknutím mutace, jež je způsobena Sílou. Nikdy se k tomu mistr Yoda nevyjádřil, vždy se pouze vesele usmál.

Loni se promítala Coruscantblanca a několik padawanů tvrdilo, že mistr Windu ke konci uronil několik slz. Je mi záhadou, kam se tito studenti vypařili, protože jsem je neviděl odlétat z Chrámu a nejsou ani členy žádného ze sborů. Pro letošek se o filmu ještě nerozhodlo, ale opět to bude nějaká klasika, zaslechl jsem, že se jedná o černé komedie Tenkrát na záchodě, Pyšná senátorka nebo drama Sedm Rytířů Jedi, kteří zachraňují nebohou farmářskou planetu před nájezdy Sithů, každopádně se už těším, ať vyberou jakýkoliv z těchto tří.
Největší odměnou pro Jediho je radost a štěstí v myšlenkách a výrazech těch, které zachránil nebo kterým pomohl.

Obrázek

Odpovědět

Zpět na „StarWars příběhy a povídky“